Правителството на Перу в събота разкритикува обиска в дома на президента

...
Правителството на Перу в събота разкритикува обиска в дома на президента
Коментари Харесай

Перуанското правителство критикува обиска в дома на президента

Правителството на Перу в събота разкритикува  обиска в дома на президента Дина Болуарте като " непропорционално и противоконституционно ", оповестява " Ройтерс ".

Около 20 чиновници от прокуратурата и 20 служители на реда първо нахлуха в къщата на Болуарте, а по-късно и в двореца в събота сутринта, съобщи министърът на правораздаването Едуардо Арана.

Перуанският министър председател Густаво Адриансен съобщи, че политическият звук, който се подвига, е сериозен, визира вложенията и цялата страна. Това написа той на X. 

Адриансен сподели, че президентът ще даде показания в прокуратурата, когато бъде призована. Той също по този начин сподели на радиостанция RPP, че " няма метод " министри, или Болуарте да възнамеряват да подадат оставка.

" Персоналът от двореца обезпечи цялостно подпомагане ", съобщи президентството в обществената медийна платформа X, добавяйки, че акцията е била осъществена " обикновено и без никакви произшествия ".

Самата Болуарте не е коментирала.
 Полицията нахлу в дома на президента на Перу
Полицията нахлу в дома на президента на Перу

Къщата на Дина Болуарте е била обискирана като част от продължаващо следствие за корупция

Припомняме, че домът на президента Болуарте бе обискиран като част от продължаващо следствие за корупция . Около 40 служители на реда участваха в акцията. Те са търсили часовници " Ролекс ", които президента не е заявил.

Докато държавни сътрудници обкръжиха къщата в столицата Лима, полицията блокираха насрещния трафик. По време на акцията Болуарте не бе в дома си. Полицията е направила претършуване и изземване.

Разследването започва този месец, откакто в медиите се появиха вести , че тя носи разнообразни първокласни часовници на публични събития. В отговор на въпроси по какъв начин може да си разреши толкоз скъпи часовници с приходи от такава служба, тя настоя, че те са резултат от упорита работа от 18-годишна възраст.

Главният прокурор Хуан Вилена означи, че президентът на Перу би трябвало да даде на държавното обвиняване три часовника " Ролекс " по отношение на следствието. Обвинител номер едно добави, че ще прегледа имуществените заявления на Болуарте от последните години, с цел да види дали има несъответствия.

Разследването против Болуарте е последното в дългата история сходни дейности против перуански президенти и висши чиновници.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР